În 1931, Dr. Otto Warburg a luat Premiul Nobel descoperind că celulele canceroase nu pot supraviețui în mediul alcalin. Acestea se dezvoltă în lipsa oxigenului și se modifică rapid în mediul acid. Majoritatea problemelor de sănătate au o legatură directă cu modificarea PH-ului corpului.
Ce reprezinta pH-ul?
Pe scurt, pH- ul este concentrația ionilor de hidrogen dintr-o soluție sau “potențialul de hidrogen” iar pe o scară de la 0 la 14, acesta arată caracterul acid sau bazic al unei soluții. PH-ul 7 este considerat neutru. Toate valorile peste 7 indică alcalinitate, iar cele sub 7 arată aciditate.
Scara pH-ului nu este lineară ci logaritmică de aceea un pH de 9 este de 10 ori mai alcalinic decât unul de 8, iar un pH de 10 de 100 de ori mai alcalin decât același ph de 9 și așa mai departe.
Pentru a menține starea de sănătate, corpul uman ar trebui să păstreze pH-ul în jurul valorii de 7, sangele fiind usor alcalin – 7.35. Dacă sângele devine usor acid apar probleme mari de sănătate, se poate intra în comă și în cazuri extreme se poate ajunge chiar la deces. Aceste cazuri sunt însa rare pentru că, desi pH-ul țesutului conjunctiv se poate schimba din diferite motive (alimentație, lipsa hidratării, stres, poluare, etc), organismul are formate mecanisme de auto-apărare: pentru a neutraliza posibila aciditate a sângelui, se extrage din organe și în mod special din oase, mineralele alcaline precum calciu și potasiu. Această soluție “tampon” nu este recomandată deoarece produce o puternică demineralizare a oaselor. Aciditatea crescută pe o perioadă lungă de timp face ca organismul să devină un teren propice pentru boli și îmbătrânire prematură.
Studiile științifice demonstrează că bacteriile, virusurile, ciupercile și celulele cancerigene, nu pot supraviețui într-un mediu alcalin cu pH mai mare de 7.35. Soluția alcalinizării eficiente este simplă și la îndemana oricui: alimentația. O dietă bazată preponderent pe fructe și legume alcalinizează sângele și ajută la însănătoșirea organismului.
Rolul alimentației- menținerea unui pH optim
Alimentația joacă un rol crucial în menținerea echilibrului acido-bazic. Pe scrut, toate alimentele procesate, chimizate și pline de conservanți si coloranți precum și cele de origine animală sunt acide în timp ce majoritatea alimentelor vegetale crude au efect alcalinizant în organism.
O alimenație corectă bazată pe alimente vegetale crude sau ușor preparate termic, apa alcalină, un stil de viață cu mișcare zilnică, gestionarea corectă a situațiilor stresante și a emoțiilor negative, evitarea medicamentației în exces, precum și mersul în natură pentru o reconectare și oxigenare eficientă, pot menține organismul într-o stare de homeostază.
De subliniat este faptul că efectul alcalinizant al legumelor și fructelor nu are legătură cu gustul acestora. De exemplu lămâia, pe care mulți o considerați un aliment acid pe bună drepate, pH-ul său inițial fiind de 2.4, are efect alcalinizant datorită conținutului mare de săruri minerale ce fac ca ea să producă în corp un pH de 8 – 9.
Printre alimentele sănătoase dar acide se află ananasul și papaia, două fructe benefice în digestia proteică. Pentru că acestea conțin substanțe – bromelaina și papaina – cu rol de precursori în secreția enzimelor proteolitice – pepsina, ce ajută la metabolizarea corectă a proteinei animale. Din acest motiv este permisă chiar și încurajată asocierea la masă a unuia dintre aceste două fructe cu produse de origine animală. Celelalte fructe nu se combină însă cu alte alimente deoarece ele pot fermenta datorită conținutului mare de glucide pe care le au în compoziție. Ele se consumă între mese pe post de gustare.
De obicei există tendința de a avea un pH acid cauzat de mediul toxic și stresant și de alimentația dezechilibrată. Sunt extrem de rare situațiile în care organismul poate deveni prea alcalin cum ar fi cazul tratamentelor cu diuretice, situație foarte ușor de echilibrat de către rinichi.
Pentru a avea o sănătate optimă, dieta noastră zilnică trebuie să includă 70-80% alimente alcalinizante și maxim 20-30% alimente acidifiante.
Lista celor mai alcalinizante alimente:
- Sparanghel
- Frunze de sfeclă
- Brocoli
- Castraveți
- Andive
- Salate verzi
- Chimen dulce
- Usturoi
- Rădăcină şi ceai de ghimbir
- Grapefruit
- Ierburi proaspete
- Suc de legume proaspat
- Napi
- Praz
- Lămăie
- Portocale
- Mango
- Frunze de muștar
- Ulei de măsline
- Ceapă
- Pătrunjel
- Ardei
- Ridiche
- Spanac
- Ceai de ghimbir
- Năsturel
- Fasole galbenă, proaspată.
- Migdale
- Mere
- Sfeclă
- Mure
- Pepene galben
- Țelină
- Curmale
- Smochine
- Struguri
- Fasole verde
- Ierburi, uscate şi mirodenii, cu exceptia sării şi curry
- Germeni
- Căpșuni
- Ceai verde
- Dovlecei
Lista celor mai acidifiante alimente:
- Îndulcitorii artificiali
- Aspartam
- Șuncă
- Produse coapte, gătite
- Carne de vacă
- Bere
- Biscuiți
- Paste Bologna
- Pâine albă
- Prăjituri, toate tipurile
- Bomboane, toate tipurile
- Crap
- Brânză de vacă
- Chipsuri, toate tipurile
- Ciocolată
- Cafea expreso
- Mezeluri
- Prăjituri tip fursecuri
- Chipsuri de porumb
- Sirop de porumb
- Carne de vită conservată
- Ulei de semințe de bumbac
- Couscous
- Crab, rac, homar
- Biscuiți
- Afine
- Sos de afine
- Cremă din ouă şi lapte
- Delicatese din carne
- Gogoşi
- Făină albă, soia, orez alb
- Suc de fructe, îndulcit
- Must
- Alune
- Sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză
- Sandwich cu cârnați.
- Hot dogs, frankfurteri
- Înghețată
- Liquor
- Homar
- Macaroane cu branză
- Pască
- Lapte cu excepţia celui de capră
- Paste şi tăiței
- Pastramă
- Placintă, toate tipurile
- Carne de porc
- Produse procesate
- Pudding
- Zaharină
- Salam
- Sare de masă, iodată
- Cârnați
- Sifon, apă carbogazoasă
- Peştele sabie
- Tortilla din făină albă.
Adoptatea unui stil alimentar alcalinizant bazat pe fructe și legume proaspete și pe apă de calitate este cea mai bună soluție de detoxifiere a organismului. Alimentele acidifiante blochează procesul de detoxifiere, producând reacții inflamatorii manifestate deseori prin acumularea de mucus în organism, toxicitate ce va solicita organele de evacuare precum rinichii și limfa, ducând în final la lezarea țesuturilor și inevitabil la boală.
Efectele aciditații în organism
Studiile științifice demonstrează că boala apare doar în mediul acid, Dr. Otto Warburg, laureat al Premiului Nobel, subliniază că celulele canceroase nu au cum să supraviețuiască în mediul alcalin. În condițiile în care pH-ul corpului este dezechilibrat pentru o perioadă lungă de timp, prin alimentație dezechilibrată, toxicitate dată de mediu, vicii (fumat, consum de alcool), stress, etc, acesta nu mai poate evacua corect reziduurile și este împiedicată metabolizarea nutrienților și asimilarea vitaminelor, mineralelor și a altor substanțe esențiale starii de sănătate. În acest fel apar inevitabil dezechilibre precum:
- încetinirea metabolismului – favorizarea obezitații
- dereglarea tranzitului intestinal și probleme gastrice (indigestii, balonare, reflux, etc)
- scăderea imunității
- migrene
- ochi adânciți în orbite
- dereglarea microbiomului intestinal (apariția ciupercilor de tip Candida).
- tulburări hormonale
- afte pe limbă sau pe palat, halitoză, dificultăți de înghițire
- demineralizarea oaselor, osteoporoză, fracturi
- inflamarea articulațiilor
- solicitarea sistemului nervos
- probleme de fertilitate
- boli ale vezicii urinare și a rinichilor
- probleme ale pielii
- accelerarea procesului de îmbătrânire
- favorizarea tumorilor
Cheia unei vieți sănătoase o reprezintă alcalinizarea prin alimentație corectă, apa ionizată – încărcată cu molecule de oxigen, sportul practicat în mod regulat, evitarea alcoolului, tutunului, zaharurilor și a tuturor băuturilor carbogazoase, gestionarea eficientă a stresului și reducerea toxicității mediului.
Acest articol este protejat și este interzisă copierea şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe Getika.info pot fi preluate doar cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.