Diversificarea reprezintă primul pas al copilului tău în crearea obiceiurilor alimentare sănătoase. Orice forțare a unui aliment sau utilizarea strategiilor de recompensă/pedeapsă îl pot afecta pe micuț pe termen lung și îi pot crea reflexe nefericite atunci când vine vorba de autonomia sa nutrițională.
Diversificarea este un moment foarte important în viața ta și a copilului tău și reprezintă fundația pe care se poate baza dezvoltarea armonioasă a organismului și a capacităților fizice și intelectuale.
La bază diversificarea reprezintă introducerea în alimentație a alimentelor solide. Ea este o necesitate pentru bebeluș pe măsură ce acesta are noi cerințe metabolice și are nevoie de alimente cu o valoare energetică mai ridicată.
În general, înțărcarea (întreruperea alăptării) poate avea loc începând cu vârsta de minim 3 luni (aceasta fiind vârsta la care încă există reflexul de protruzie a limbii, prin care bebelușul împinge alimentele solide).
Deși diversificarea variază de la caz la caz și trebuie adaptată fiecărui sugar în parte, specialistul Getika Holistik Life îți oferă câteva recomandări ușor de implementat pentru un proces confortabil pentru micuț:
- Mâncarea trebuie să arate cât mai interesant și diversificat
- Porțiile trebuie să fie mici și să îi permită copilului să aleagă singur cantitatea consumată
- Odată refuzat, un aliment trebuie îndepărtat și nu trebuie acordată o importanță exagerată acestui refuz
- Pentru primele mese, adaugă în mâncarea solidă o porție mare de lapte matern sau apă
- Între mese pregătește gustări sănătoase: fructe și legume crude, fructe uscate, brânză slabă, iaurt
Pentru mai multe informații despre cele mai bune alegeri alimentare pentru micuțul tău sau dacă vrei să știi mai multe detalii despre introducerea hranei solide în alimentația bebelușului, te invităm să ne contactezi pentru a stabili o consultație cu specialistul Getika Holistic Life în diversificare.