Copiii și adolescenții sunt incredibil de vulnerabili atunci când vine vorba de alegeri alimentare corecte. Atrași din toate părțile de ambalaje colorate și campanii publicitare atractive, aceștia sunt mereu tentați să consume alimente cu valoare nutritivă zero și care le pot afecta dezvoltarea și metabolismul într-o perioadă foarte delicată.

Ca părinte îți dorești ce este mai bun pentru copilul tău. Vrei să fie fericit și sănătos și vrei să te asiguri că nutriția lui este optimă și adaptată vârstei și nevoilor sale. Din păcate, această implicare dusă la extrem poate avea repercusiuni asupra stării lui de sănătate atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional.

O alimentație necorespunzătoare în timpul copilăriei sau adolescenței afectează nu numai greutatea corporală – ea rezultă în tineri predispuși la boli cronice, iar excesele culinare pot duce la afecțiuni de tipul diabetului II sau diabetului juvenil.

De la primele luni de viață și până în adolescență, nutriția copiilor trebuie să fie atent supravegheată de părinți și, ideal, sub îndrumarea unui specialist.

Nutriția copiilor

De la bebeluși aparent fragili la copii care sunt obligați să mănânce mai mult decât simt nevoia, stilul alimentar al familiei este principala sursă a problemelor de sănătate cu care se confruntă micuții.

O nutriție corectă și o relație echilibrată cu alimentația încep din viața intrauterină – primul factor în determinarea parcursului nutrițional al copilului. Circuitele neuro-hormonale care dirijează activitatea de căutare a hranei, de înregistrare a sațietății și de oprire voluntară a mâncatului sunt stabilite din timpul vieții intrauterine – de aceea, nutriția mamei și apoi a sugarului sunt incredibil de importante pentru un copil sănătos.

Perioada copilăriei este cea mai importantă în crearea de obiceiuri alimentare.

Din păcate, statisticile ne spun că diabetul juvenil înregistrează o creștere alarmantă a cazurilor, iar vârsta declanșării a ajuns atât de mică, încât se înregistrează cazuri de diabet la pacienți cu vârsta până într-un an.

Combinația dintre miturile părinților și bunicilor (”Mănâncă tot din farfurie” sau ”De ce mănâncă așa puțin? E bolnav?”) și asaltul copiilor cu reclame la alimente de o calitate scăzută și fără aport nutritiv valoros rezultă în copii care nu pot deveni autonomi din punct de vedere nutritiv și care pot dezvolta o relație complet nesănătoasă cu alimentația.

Nutriția adolescenților

Adolescența este definită ca perioada schimbărilor majore: emoționale, fizice, hormonale, psihologice.

Devenind mai independenți față de familie, adolescenții încep să își exploreze opțiunile alimentare și cad în capcana fast food, băuturi carbogazoase și bogate în zahăr. Influențați de obiceiurile nutriționale din casă și de anturaj și mass-media, adolescenții fac alegeri incorecte și care nu le oferă aportul nutritiv de care au atâta nevoie în fiecare zi.

Adolescenții au câteva nevoi nutriționale foarte importante:

  • Proteine: necesare dezvoltării armonioase a mușchilor.
  • Calciu: esențial acum pentru că în această perioadă se atinge maximul densității osoase.
  • Fierul: a cărui carență poate duce la slăbirea sistemului imunitar și a creștere sensibilității față de infecții.

Din păcate, în această perioadă adolescenții încep să dezvolte comportamente alimentare selective (nu consumă decât anumite alimente – în general, nesănătoase) și încep să sufere din cauza tulburărilor de percepție a imaginii propriului corp – ce pot rezulta în patologii ca bulimia și anorexia.

De aceea, este incredibil de important ca adolescenții să beneficieze de o alimentație corectă (care să le ofere toate elementele nutritive necesare unei dezvoltării armonioase) și de o consiliere specializată în nutriție – astfel se asigură aportul nutritiv optim și pot fi prevenite din timp tendințele îngrijorătoare.

Dacă dorești să afli care sunt cele mai importante și relevante recomandări pentru nutriția sănătoasă a copilului tău și vrei sfaturi practice, ușor de aplicat și integrat în rutina zilnică a familiei tale, te invităm să ne faci o vizită! Specialistul Getika Holistic Life în nutriția copiilor și adolescenților este la dispoziția ta și îți va oferi cele mai bune soluții pentru sănătatea și dezvoltarea armonioasă a copilului tău.