Realizare fise nutritionale restaurante

Obligativitatea afisarii in meniu a valorilor nutritionale

Incepand cu data de 20 decembrie 2022, toate restaurantele care comercializeaza alimente, atat in unitati proprii cat si in mediul online (cu livrare la domiciliu), sunt obligate sa aiba in meniu informatii nutritionale detaliate, conform Ordinului 20/2022 privind furizarea de infomatii la comercializarea produselor finite/mancarurilor furnizate de unitati de restauratie colective, precum si ale art 44 din Regulamentul European nr 1.169/2011. Nerespectarea acestei ordonante se poate sonda cu amenzi din partea Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorului precum si cu suspendarea temporara a activitatii comerciale, conform noilor reglementari publicate in Monitorul Oficial. 

Potrivit acestui ordin al presedintelui ANPC, Horia Constantinescu, consumatorii trebuie sa fie infomati cu privire la ce urmeaza sa consume, restaurantele fiind obligate sa afiseze infomatii despre tipul si calitatea ingredientelor folosite in prepararea meniurilor.  

Valorile nutritionale detaliate sunt obligatorii in descrierea fiecarui preparat in parte si trebuie sa  ofere informatii clare despre: valoarea energetica, cantitatea de grasime (acizi grasi saturati), zaharuri, sare, aditivi alimentari. 

Actualizarea nutritionala a meniului restaurantelor in concordanta cu noile reglementari este un procedeu laborios deoarece in prezent, in Romania, nu exista o baza de date oficiala pentru fiecare ingredient/produs comercializat. Copierea infomatiilor de pe o reteta pe alta sau de la un restaurant la altul este o metoda periculoasa deoarece in prezenta unui control, carateristicile ingredientelor aflate in gestiunea restaurantului trebuie sa coincida cu fisa nutritionala oficial afisata in meniu. De asemenea, orice modificare ulterioara a retetei necesita recalcularea si modificarea valorilor nutritionale. 

Modificarile conform noilor reglementari trebuie sa fie intocmite de un Nutritionist Acreditat de Ministerul Muncii, care este in masura sa elaboreze o fisa nutritionala detaliata si care are drept de semnatura in astfel de situatii. 

Echipa noastra

Cu o experienta de peste 5 ani in domeniul Nutritiei si al Medicinei Complementare, Getika Holistic Life ofera servicii de realizare meniuri pentru unitati alimentare, avand in potofoliu colaborari cu  Resturante, Gradinite si Scoli pentru realizarea meniurilor, atat  pe plan national cat si international. 

Echipa noastra este coordonata de Maria Mihaila, Tehnician Nutritionist Acreditat de Ministerul Muncii si Educatiei din Romania, cu numeroase studii nationale si internationale, are o experienta vasta in domeniul Nutritiei, profesand in cadrul clinicii inca de la infiintarea acesteia. In plus, specializarea sa de bucatar certificat faciliteaza intocmirea fiselor nutritionale datorita intelegerii procesului realizarii preparatelor.  

Invitata deseori la postul national TVR2 in cadrul emisiunii “Zile cu stil” in rubrica “Diete celebre” (TVR2) precum si in cadrul emisiunii “Neata cu Razvan si Dani” (Antena 1), Observator TV (Antena 1), Medika TV, “FreshAcces” (A7TV), “Dimineti cu Georgia (Metropola TV), “Intre prieteni cu Dana Istrate” (Metropola TV), Co-fondatoarea proiectului international FORN (Romania – Spania – Norvegia) – proiect ce are rolul de a revolutiona ideea de bucatarie traditionala regandind retetele clasice de prajituri intr-un mod sanatos (fara gluten, lactoza sau zahar).  Concurent MasterChef Romania 2022.

Speaker la evenimente pe tematici de sanatate si nutritie si organizator de workshopuri de gatit si stil de viata sanatos. Oraganizatoare de evenimente in domeniul nutritiei si al medicinei alternative cu rolul de a educa tinerele mamici in a gati sanatos, in mod special preparate pentru copiii cu sensibilitati/intolera

 

 

nte/alergii alimentare. Experienta vasta in elaborarea meniurilor pentru restaurante, scoli, gradinite, unitati afterschool.

13 ani de studii universitare si postuniversitare in Italia si Germania, 6 ani de antreprenoriat dintre care ultimii 5 ani de experienta in domeniul Medicinei Complementare si al Nutritiei.

Pachet de servicii

Intocmirea fiselor nutritionale va cuprinde urmatorii pasi: 

  • Realizarea unei baze de date personalizate/ per restaurant ce va cuprinde fiecare produs aflat in gestiunea proprie 
  • Introducerea valorilor nutritionale pentru fiecare preparat in parte
  • Calcularea valorilor nutritionale pentru fiecare preparat in parte
  • Relizarea unui tabel care va cuprinde (pentru fiecare reteta): valoarea energetica, cantitatea totala de grasime (din care acizi grasi saturati), zaharuri, sare, aditivi alimentari. 

Getika Holistic va propune un pachet avantajos personalizat pentru intocmirea Fisei Nutritionale conform noilor reglementari. Seriozitatea si promptitudinea ne recomanda in acest domeniu. 

Costurile sunt personalizate in functie de complexitatea si specificul meniurilor. Societatile comerciale  care detin in portofoliu mai multe unitati de desfacere vor beneficia de o reducere de pret cuprinsa intre 30-40% valabila doar in cazul pachetului ce cuprinde minim 3 restuarante. 

Cere oferta de pret. Solicita reducerea de 10% valabiala pana la 15 decembrie. 

Detalii AICI

Telefon: 0754887153 / 0755252690