Dintre toate alimentele din natură, polenul este considerat de către cercetători, “singurul aliment complet”, cea ma bogată substanță pe care ne-o oferă natura. Colectat de pe flori de către albine, polenul este un aliment alcalin viu ce constituie materia primă pentru laptișorul de matcă, hrana “perfecta” din punct de vedere biologic pentru susținerea vietii.
Congelat imediat după recoltare, acesta menține toate substanțele active: vitamine, enzime, lactofermenti (prebiotice), antioxidanți, enzime si bacterii benefice. Polenul este un energizant puternic având până la 285Kcal/100g și o sursă proteică excelentă: carnea de porc conține 17 – 20% proteină, polenul conține între 20 – 40% proteină, în funcție de sortiment. Proteina din polen este completă (conține toți aminoacizii), este usor de asimilat, iar rezidurile rezultate în urma metabolizării sunt aroape inexistente (organele de evacuare a deșeurilor organice, in special rinichii, nefiind solicitate cum se întamplă in cazul proteinei de origine animală).
Pastrat in forma sa naturală fară nicio intervenție, polenul este un aliment minune ce conține:
toţi aminoacizii esenţiali (22 în total) – sursa completă de proteină
60 de elemente oligominerale: bariul, borul, calciul, cuprul, aurul, iodul, fierul, magneziul, manganul, fosforul, potasiul, seleniul, siliciul, sulful, sodiul şi zincul.
11 enzime principale diferite cu rol în digestie: diataza, fosfataza şi transferaza, precum şi mari cantităţi de catalază, amilază şi pectază.
18 vitamine, inclusiv aproape toate vitaminele din grupul B, precum şi vitaminele C, D şi E, rutină (un catalizator al enzimelor)
14 acizi graşi, inclusiv cei esenţiali: acidul alfa linoleic (Omega3), acidul linoleic (Omega 6).
11 carbohidraţi, de la polizaharide la zaharuri simple
acizi nucleici precum ARN şi ADN
hormoni steroizi vegetali: estrogenic, androgeni, acetilcolina
substanțe cu activitate antibiotică
pigmenți antioxidanți cum ar fi carotenoidele
Beneficii:
– Contribuie la creştera longevităţii datorită nivelului ridicat de antioxidanţi.
– Aliment ideal pentru sportivi, fiind o sursă completă de proteine: susține efortul fizic,
îmbunătăţeşte vitalitatea, capacitatea de rezistenţă a organismului, nivelul de energie şi
viteza, permite recuperarea mai rapidă în urma exerciţiilor fizice, ajută pulsul să revină la
normal şi amplifică rezistenţa corpului la efortul mare repetat. Imbunătăţeşte creşterea şi
definirea musculară; sportivii care consumă suplimente cu polen au performanţele mult
crescute fără efecte negative.
– Polenul contribuie la construirea scutului de autoapărare împotriva stresului, sporeşte
longevitatea, curăţă acneea şi inversează procesul de îmbătrânire, inclusiv pe cel de formare a
ridurilor prin concentraţia extraordinară de vitamine din complexul B si C.
– Apară împotiva alergiilor reducând producţia de histamină din organism.
– Afrodisiac puternic, îmbunătăţeşte fertilitatea si poate reduce problemele prostatei prin
regenerarea organele sexuale, datorită conţinutului său bogat în substanţe seminale.
– Polenul poate contribui la reducerea simptomelor diabetului de tip 2, prin restabilirea deficitelor minerale şi metabolice.
– Benefic in sarcină si în perioada alaptării, reglând metabolismul proteic
– Ajută la recuperarea rapidă după perioade ce covalescență
– Aliment ideal pentru copii susținând procesul de creștere cât și pentru vârstnici întărind
sistemul imunitar și oferind toți nutrienții esențiali.
Polenul ajută la terapia următoarelor probleme de sănătate: anemie, colită, sinuzită, astm şi bronşită, hepatite cronice și ciroză, reglează tranzitul intestinal, întarește imunitatea, combate
efectele secundare ale chemoterapiei, îmbunătațește circulația sangvină sistemică, reduce nivelul colesterolului, stimulează arderea grăsimilor și reglează metabolismul. Polenul crud este un aliment viu ce conține toate substanțele din natură. Polenul uscat pe care il găsim de obicei in comerț este un aliment procesat, uscarea sa având loc prin încalzire la temperaturi de 38-40 °C, fiind distruse multe dintre substanțele active în mod special vitaminele și enzimele. Polenul crud se depozitează la congelator, în acest fel păstrând active toate substanțele sale. Acesta nu îngheața datorită conținutului redus de apă din compoziție (8-10%)
Reacțiile alergice la polenul alimentar apar extrem de rar. Testați gradul de toleranță punând o granulă de polen sub limba. Dacă după dizolvare nu apar reacții (scurgere nazală, mâncărimi ale gâtului, etc) puteți să îl consumați liniștit. Dacă aveți anumite sensibilități și doriți să preveniți o anumită alergie, înainte de consum, puteți să adăugați suc de lămâie peste polen și să amestecați până la omogenizare.
Doza zilnică recomadată:
– copii sub 1 an: 2 – 5g/zi
– copii 1 – 10 ani: 5 – 10g/zi
– copii peste 10 ani: 10 – 30g/zi
– vârstnici: 20 – 40g/zi
– adulți: 30 – 50g/zi
– femeile însarcinate și cele care alăptează: 30 – 50g/zi
– sportivii pot consuma până la 60 – 80g/zi
– în curele de încărcare nutritivă temporare (14– 21 zile) cât și în curele de slăbire cantitatea se poate creșe până la 50g/zi. În curele de slabire această cantitate poate înlocui o masă.
Ca indiciu, o linguriță de bucătarie conține circa 5g de polen crud.